Vlaanderen.be - uw wegwijzer binnen de Vlaamse overheid
| A+ A- | contact | vlaanderen.be | zoekfunctie |

toplefttopleftdown individuele hulpverlening toprightuptopright
navleftbot navrighttop
toplefttopleftdown sociale dienstverlening toprightuptopright
navleftbot navrighttop
toplefttopleftdown eindeloopbaanwerking - gepensioneerden toprightuptopright
navleftbot navrighttop
toplefttopleftdown algemene info toprightuptopright
navleftbot navrighttop
U bent hier: startpagina > individuele hulpverlening > schuldoverlast

Schuldoverlast

Preventiecampagne 'Hoe houd ik mijn financiën op orde?'

 

Leven met overmatige schulden kan mensen onder de armoedegrens duwen of hun armoedesituatie nog vergroten. Een aanpak van deze schuldoverlast bestaat uit verschillende aspecten:

  • preventie en het verhogen van de financiële draagkracht van mensen om nieuwe schuldoverlast te voorkomen,
  • begeleiding van mensen met financiële problemen via erkende instellingen voor schuldbemiddeling.

Ook andere, externe, factoren dragen bij tot de opbouw van overmatige schulden: misleidende commerciële handelingen of te vlotte kredietverstrekking, een onverwachtse gebeurtenis op persoonlijk vlak (ziekte, invaliditeit, verlies van werk, echtscheiding, een overlijden…). Hier moet de overheid in de eerste plaats ingrijpen op de externe factoren zelf door de nodige beschermende beleidsmaatregelen te nemen: consumentenbescherming, verzekeringen, …
Het is daarom van belang mensen te informeren en beter te wapenen met het oog op preventie van schuldopbouw en op schuldbemiddeling en mensen met schuldoverlast te begeleiden zodat zij opnieuw schuldenvrij kunnen worden en blijven. Dit vertaalt zich in een integrale preventieve aanpak van schuldoverlast en het verhogen van de toegang tot en de kwaliteit van de schuldhulpverlening, in overleg met mensen in armoede en ondersteund door het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling.

Beleidsdomeinen, entiteiten of agentschappen die hun personeelsleden bewust willen maken voor deze problematiek kunnen hiervoor terecht bij de sociale dienst. De sociale dienst heeft een presentatie met aanbevelingen en praktische tips om personeelsleden hierbij te helpen. Wilt u dat een maatschappelijk assistent ter plaatse komt voor toelichting aan een breed publiek, contacteer dan de coördinator Els Pype.

 

Interessante websites

 

Copyright © 2013 vzw Sociale Dienst voor het Vlaams Overheidspersoneel - Alle rechten voorbehouden - Toegankelijkheidsverklaring - Privacyverklaring
Kern 2B - Havenlaan 88 bus 51 - BE - 1000 Brussel - T +32 2 553 48 98