Vlaanderen.be - uw wegwijzer binnen de Vlaamse overheid
| A+ A- | contact | vlaanderen.be | zoekfunctie |

toplefttopleftdown individuele hulpverlening toprightuptopright
navleftbot navrighttop
toplefttopleftdown sociale dienstverlening toprightuptopright
navleftbot navrighttop
toplefttopleftdown eindeloopbaanwerking - gepensioneerden toprightuptopright
navleftbot navrighttop
toplefttopleftdown algemene info toprightuptopright
navleftbot navrighttop
U bent hier: startpagina > individuele hulpverlening >tegemoetkoming medische kosten

Tegemoetkoming medische kosten

Veel personeelsleden kampen met medische kosten: medicatie, dokterskosten, kinesitherapie, prothesen, logopedie, brilglazen en -monturen, … Om de lasten van medische uitgaven op het gezinsbudget enigszins te beperken, voorziet de sociale dienst in een gedeeltelijke tussenkomst in medische uitgaven op basis van het gezinsinkomen.

 

Volgende kosten komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in medische kosten:


 • De remgeldtellers die bijgehouden worden in het kader van de maximumfactuur van alle gezinsleden
 • Facturen voor optiekkosten, ICL- of laseroperatie aan de ogen, hoorapparaten, tandprothesen en tandimplantaten

Klik hier om na te gaan of je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in medische kosten en hoe je deze kan aanvragen.

 

Alle andere medische uitgaven mogen niet automatisch ingediend worden: apotheeklijsten, overzichtslijsten mutualiteiten, hospitaalfacturen, psychotherapie, labo-onderzoeken, familiale hulp, medische materiaal, alternatieve geneeskunde, ...

 

Wie financieel in de problemen komt door hoge medische uitgaven die niet terugbetaald worden via de tegemoetkoming kunnen de maatschappelijk assistent van hun regio contacteren om na te gaan of er bijkomende medische bijstand mogelijk is (zie onder).

 

Vóór de aankoop van dure medische hulpmiddelen, vraagt het beleid om eerst de sociale dienst te contacteren om na te gaan of er tussenkomst mogelijk is. Vaak zijn er goedkopere alternatieven of kan het materiaal aan zeer voordelige prijzen gehuurd worden. De maatschappelijk assistent van je regio kan je hierover informeren.

 

NIEUW:

 

 • Medische uitgaven voor het kalenderjaar 2018 kunnen ingediend worden tot uiterlijk 31 december 2019.
 • Medische uitgaven voor het kalenderjaar 2017 kunnen ingediend worden tot uiterlijk 31 december 2018.
 • Medische uitgaven voor het kalenderjaar 2016 kunnen ingediend worden tot uiterlijk 31 december 2018.
 • Medische uitgaven voor het kalenderjaar 2015 kunnen niet meer ingediend worden.


Personeelsleden kunnen  de tegemoetkoming in medische kosten zelf aanvragen via het E-loket van de sociale dienst. Het voordeel is dat je geen documenten of bewijsstukken meer moet opsturen (behalve bij controle) en dat je binnen de week wordt uitbetaald! Klik hier als je je aanvraag online wil opstarten.

 

Handleiding voor het online indienen van een aanvraag via e-loket

 

 

Hulp bij het online invullen van een aanvraag via e-loket

Heb je geen toegang tot het internet?
Of heb je hulp nodig bij het online indienen van je aanvraag?

 

 • Op het telefoonnummer 02 553 48 98 kan je dagelijks terecht tijdens de kantooruren voor uitleg en assistentie
 • Kom dagelijks langs op het hoofdkantoor van de sociale dienst
 • Kom naar een administratieve zitdag die maandelijks op vaste tijdstippen georganiseerd worden in alle VAC gebouwen. Klik hier voor een overzicht van de administratieve zitdagen.
 • Ook op de zitdagen van de maatschappelijk assistenten kan je terecht. De zitdagen van de maatschappelijk assistenten worden frequenter en op meer locaties georganiseerd. Klik hier voor een overzicht van de zitdagen van de maatschappelijk assistenten.
 • Kan je niet naar een zitdag komen? Neem contact op met jouw maatschappelijk assistent. Indien noodzakelijk en gewenst kunnen ze een afspraak maken op jouw werk of bij je thuis of elders om je aanvraag via e-loket in orde te brengen. Klik hier om na te gaan wie de maatschappelijk assistent van jouw regio is.

Wat als de nieuwe tegemoetkoming in medische kosten voor je geen oplossing biedt?

 • Heb je hoge medische uitgaven die buiten de tegemoetkoming in medische kosten vallen en die zwaar op het gezinsbudget wegen?
 • Verdien je te veel om in aanmerking te komen voor de gewone tussenkomst, maar heb je hoge medische uitgaven die je toch moeilijk kan betalen?
 • Val je voor de terugbetaling van medische uitgaven niet onder de Belgische sociale zekerheid of heb je geen Belgisch aanslagbiljet van de belastingen?

 

Neem zeker contact op met de maatschappelijk assistent van je regio. Na een sociaal en financieel onderzoek zal deze nagaan of je in aanmerking komt voor bijkomende medische bijstand.

 

Klik hier voor informatie over de medische bijstand.

 

 

Copyright © 2013 vzw Sociale Dienst voor het Vlaams Overheidspersoneel - Alle rechten voorbehouden - Toegankelijkheidsverklaring - Privacyverklaring
Kern 2B - Havenlaan 88 bus 51 - BE - 1000 Brussel - T +32 2 553 48 98